Afhængighed

lørdag, apr 24
Du kan være afhængig af mange forskellige ting. Du kan være afhængig af sex, nikotin, spil, alkohol, sukker, o.s.v. En fysisk afhængighed kan ses på, og mærkes i din krop, på mange forskellige måder. Er du afhængig af nikotin kan du opleve hidsighed og uro når du stopper. Er du afhængig af alkohol kan du opleve rystelser, og er du afhængig af sex kan du opleve ikke, at kunne tænke på andet hvis der er gået for lang tid. Når kroppen er afhængig sker der forskellige reaktioner i hjernen når du får dit stof. Der udløses bl.a. dopamin, som er det stof vi kender fra forelskelsen. Det kan være svært at bryde den kropslige afhængighed ligegyldigt hvilken form for afhængighed du har, men bag den fysiske afhængighed ligger oftest en mental afhængighed. Din afhængighed er på et tidspunkt startet som et misbrug. Et misbrug er den funktion hvor dit “stof” har en følelsesmæssig funktion for dig. Du dulmer nerverne, forsvinder fra omverden, belønner eller trøster dig selv.Det er ikke sikkert, at du præcist ved hvad der er din mentale afhængighed. Det kan føles som om at det “bare” er en fysisk afhængighed, fordi det oprindelige formål med misbruget er så langt væk, men din krop tror, at du skal bruge stoffet for at fungere.

Er du i tvivl om du er afhængig af noget er her et par spørgsmål du kan se lidt på.

  • Finder du ofte på en undskyldning for at gennemføre dit misbrug?
  • Har du nogen sinde lovet dig selv ikke at drikke, have ædegilde, spille i f.eks. en uge, men ikke kunnet holde det?
  • Har nogen sagt, at du drikker, spiller, spiser, eller lign. for meget?
  • Har du forsøgt at skjule, at dit misbrug for at undgå ballade med familien?
  • Har du svigtet aftaler med dine børn, på grund af dit misbrug?
  • Har du haft sygedage på grund af dit misbrug?
  • Har du mistet noget af væsentligt værdi for dig pga. dit misbrug?

Svarer du ja til mere end 1 spørgsmål, er der stor chance for at du er misbruger og måske endda afhængig, og det kan være en stor fordel for dig at søge hjælp.

Det er vigtigt at du ikke kun får hjælp til at kvitte den fysiske afhængighed, men også til at se på hvad der ligger bag, og hvordan du kan gøre op med de følelsesmæssige funktioner dit misbrug har for dig, og hvordan du kan fungere uden.