Anoreksi – en unfair makker

lørdag, apr 24
Før i tiden ofte kaldet nervøs spisevægring. Denne psykiske lidelse kan være livstruende og specielt unge piger rammes af dem. Det har i mange år været en meget uforståelig sygdom, og stadig idag kræver det en dybere psykologisk indsigt at forstå hvad der sker for den syge.Mange familier står med et familiemedlem som ikke spiser noget og det er smertefuldt for dem ikke at kunne gøre noget. Hvor svært kan det være, kan man fristes til at tænke, de skal jo bare spise noget. Det er dog netop heri at forstyrrelsen ligger. Den anoreksi-ramte har en indre kritiker som er så stærk og magtfuld at vi andre ikke kan forstå det.  Tvinger vi f.eks. en anorektiker til at spise noget, kan den indre kritiker give besked på at det spiste SKAL forbrændes, om det så skal være en hemmelig løbetur om natten.En tvangsindlæggelse hvor den indlagte ikke kommer ud før en bestemt vægt er nået kan kun kurere nogle, netop fordi at det ikke handler om at spise eller tage på. Det handler om at få taget magten fra den del af den syge, som nægter mad til hele personen. At nå en bestemt vægt for at komme ud kan den syge del sagtens forstå og efter at den ønskede vægt er opnået og anorektikeren er ude igen, fortsætter den indre mishandling. Dog er en af fordelene ved at være indlagt at anorektikeren kan nå til et punkt hvor den fysiske tilstand bliver så meget bedre, at det er muligt at arbejde terapeutisk.

For nyligt er der lavet nye forsøg hvor man har taget nærbilleder af  den magre krop, forstørret dem op til plakatstørrelse og vist til anorektikeren. Dette har sammen med terapi vist sig at være en god løsning. Det falske selvbillede bliver smadret for mange og de kan begynde at tage vare på sig selv igen.

Nogle vil også sige at der er personer som er mere disponerede for denne sygdom end andre, men lægestanden arbejder stadig på at klarlægge helt præcist hvad der sker. Terapi bliver dog altid anbefalet, og i mange tilfælde kan familiemedlemmer også have gavn af at deltage for at forstå sygdomme, få bearbejdet deres egen smerte.

Det er altid en god ide at kontakt Center for Spiseforstyrrelser hvis du er bekymret for dig selv eller en du holder af og du er også velkommen til at ringe til mig og få en snak på tlf. 40 38 30 93