Gør-det-selv parterapi

lørdag, apr 24
Når parforholdet er gået helt i knude, kan det være en rigtig god ide at tage kontakt til en parterapeut og helst ikke for sent, hvis I gerne vil bruge terapien til at finde sammen igen. Der er dog også en hel del I selv kan gøre.

Her et par forslag til hvad I selv kan gøre:

 

Tal jer ind til hvad jeres problem helt præcist er.

Spørg hinanden ind til hvad der menes. Lad være med at tage betydninger for givet. F.eks. gnisten mangler – Hvad er en gnist? Hvordan ville du vide at den var der? Hvornår oplevede du den sidst? O.s.v.

 

LYT !!!

Ikke bare til at forstå hvilke ord den anden sætter sammen og hvad der siges, men lyt ind til hvad der menes helt bag ved og hvilke følelser som ordene beskriver og er udtryk for. Ofte når vi lytter, bliver vi påvirkede af det sagte og er i fuld gang med at forberede på et “modangreb” eller et forsvar, og får slet ikke hørt hvad den anden helt præcist mener. Når vi lytter og forstår kan vi begynde at se verden med den andens øjne og så bliver forståelsen en helt anden.

Tag dit ansvar for forholdet.

Ethvert forhold er skabt af 2 x 50% så tag klart og tydeligt ansvar for det som er dit ansvar for at tingene er som de er idag. Det nemmeste er at fokusere på hvad den anden gør galt, men det er desværre ikke der løsningerne findes. Hvis begge parter tager ansvar for deres og laver det om som de vil, vil mange problemer løse sig.

Accepter forandringer.

Mennesker har det bedst ved at udvikle sig hen ad vejen, derfor bliver forhold også nødt til det, så giv slip på det som ikke er mere og vær med til at forme det nye som er på vej.

 

Brug energi på det du gerne vil have.

Ofte bruger vi mange kræfter på det som vi ikke vil have, hvilket desværre bare fylder vores hverdag med mere af netop det. Find ud af hvad du gerne vil have og vær konkret, og del det med din partner.

 

Lav om på dig selv og ikke på den anden.

Du kan give udtryk for hvad det gør ved dig, at din partner gør noget bestemt, men at presse, lokke, forhandle eller tvinge den anden til at ændre sig, kommer der som regel ikke noget godt ud af på længere sigt. Naturligvis er der ting som du ikke skal leve med i længden hvor det er vigtigt at du får sat dine grænser, men det er ikke det samme som at du kan fratage din partner valgmuligheder.

 

Gør parforholdet til højeste priritering

Ofte kommer vi til at bruge alt vore krudt i dagligdagen på ting som er rammen for forholdet og for familien og ikke på indholdet. Alt med boligen at gøre er rammer om familien og i virkeligheden ligegyldige hvis I ikke længere har lyst til at være sammen. Sæt tid af til at tale sammen og være intime istedet for at falde udmattede om på sofaen hver aften og slæbe  jer ind i seng, hvor I ligger med ryggen til hinanden og  gentage det 5 gange om ugen..

 

Jeg ved udemærket at dette er lettere skrevet end gjort, så tag ikke fejl af letheden i det skrevne. Der er masser at arbejde med og måske har I endda forsøgt disse ting allerede.

Hvis I har brug for hjælp fra mig, så ring for at lave en aftale på tlf. 40 38 30 93

Parterapi kan også være en god hjælp til at få flere redskaber at arbejde med og følge op på mislykkede forsøg på at gøre det godt igen.